1500 лева - единствената до момента помощ за пострадалите при наводнението в Царево

21 Окт 2023 22:05

Пострадалите домакинства от наводнението на 5 септември в Царево са получили единствено еднократна социална помощ в размер на 1500 лв. За останалите щети все още не е ясно колко и кога ще им бъдат изплатени.

Кв. "Мандра" е един от най-закегнатите райони в Царево. Все още личат следите от бедствието - кални мебели и развалена техника има пред почти всяка къща, съобщава БНТ. 65-годишния Миладин показва щетите по къщата си. Посреща с усмивка, макар и без дом. “Тази къща за нищо не става. Това е за бутане, за събаряне”, разказа мъжът и сподели, че спи във фургон, даден от общината.

До момента мъжът е получил 1500 лв. социална помощ, която обаче не му е достатъчна, защото щетите са за над 10 хил.лв. Обещани са му и още средства. “За бялата техника още към 2500 лв., но още не сме ги получили”, посочи Миладин.

Продължаваме в посока разрушения мост, който води към кв.”Василико” и срещаме 75-годишната Пенка, която снощи е спала за първи път в дома си. Преди два дни къщата ѝ е била цялостно ремонтирана от доброволци и дарители. “Онзи ден едно момче спонсор пак дойде. Чакахме да изсъхне, всичко беше влага ей тук. Той дойде онзи ден, шпаклова първите дни и после минаха два-три дни и ми боядиса. Аз нищо не съм дала. Не съм му платила на момчето. Той каза, че е от него”, каза Пенка.

Над 300 000 лв. са събрани до момента по дарителска сметка на Община Царево, като се очаква последниците от бедствието да бъдат възстановени до следващото лято.

Крайната стойност на всички щети в Община Царево е малко над 60 млн.лв. От тях 36 млн.лв. са необходими за неотложни ремонти. “За тях са подадени вече документи, които са в междуведомствената комисия и се надявам съвсем скоро Министерски съвет да вземе решение и да одобри поне тези”, заяви Георги Лапчев, кмет на Община Царево.

Хората, които имат нужда от допълнителна финансова помощ, могат да подават заявления във фронт офисите на Община Царево.

Main Menu