България и Великобритания подписаха съвместна декларация за стратегическо партньорство

24 Окт 2023 23:00
България и Великобритания подписаха съвместна декларация за стратегическо партньорство Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и Джеймс Клевърли, държавен секретар по въпросите на външните работи, Британската общност и развитието подписаха днес Съвместна декларация за стратегическо партньорство между Република България и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Официалната церемония се състоя в Лондон, съобщиха от МВнР.

„Днес е много важен ден в двустранните отношения между България и Обединеното кралство. Подписването на декларацията издига партньорството между България и Обединеното кралство на ново стратегическо ниво и е в полза на гражданите на двете страни. Тя е резултат от активната ни работа с британските партньори през последните няколко месеца“, заявява Мария Габриел.

„Декларацията е резултат от активната ни работа с британските партньори през последните няколко месеца. Тя олицетворява силната амбиция на двете страни за още по-тясно сътрудничество в редица ключови области: външна политика, политика за сигурност и отбрана, правосъдие и вътрешни работи, двустранно икономическо и търговско сътрудничество, технологии, наука, здравеопазване, образование, култура и околна среда“, посочва Мария Габриел.

Тя допълва, че е подчертала важността на научните изследвания, иновациите и образованието. „Именно те са ключова сфера на стратегическото партньорство. С Обединеното кралство ще работим за увеличаване на академичната мобилност. Една от целите е взаимно признаване на националните документи, удостоверяващи завършени нива на училищно и висше образование“, се посочва още в публикацията.

Вицепремиерът и външен министър съобщи по-рано днес, че е на работно посещение в Лондон.

Main Menu