Бившият министър Никола Стоянов: С отпадането на дерогацията ще има сериозно поскъпване на горивата

13 Ное 2023 18:31

Дерогацията е въведена поради липсата на невъзможност веднага да се премине на неруски петрол, а и да е в полза на българските граждани, за да няма шоково поскъпване на горивата. От една страна е важно цените да са ниски, а от друга – да няма свръхпечалби. Това заяви бившият министър на икономиката Никола Стоянов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Това, което успяхме да постигнем е на тримесечие „Лукойл“ да се внася данък в хазната ни, като постигнахме споразумение да пренесат икономическата си дейност в България, подчерта той.

„Има данъчни закони в България и те трябва да се спазват от всички. Когато те преместиха икономическата си дейност в България през декември в хазната постъпиха 87,5 млн. лева“, посочи Стоянов.

Във връзка с обвиненията, че „Лукойл“ не внася данъците си, бившият икономически министър заяви: „Затова изискахме да има икономическа полза. Планът за преминаване на неруски петрол не може да се направи от парламента, а от „Лукойл“ под натиска на правителството. Още март месец са започнали тестове с неруски петрол. По-сериозен е проблема с логистиката. Когато виждаш, че има дерогация – е безмислено да пренастроиш на Уралс. Има действаща дерогация до края на 2024 година. Те не внасят друг петрол, защото има дерогация. С отпадането ѝ можем да очакваме сериозно поскъпване на горивата. Няма да се използва руски суров петрол, който е по-евтин и бензинът ще е по-скъп, но ще го има. Двете ни възможности за внос са през Босфора или през Черноморския регион“, обясни Никола Стоянов и показа схеми на печалбите на рафинерията и данъците, които е започнала да внася у нас, след натиска на служебния кабинет.

По думите му най-важният субект в енергетиката е да има предвидимост. „Ужасно е, че всеки ден се променят правилата. Като се реши нещо – да се работи по его. Като има свръхпечалби – да се обложат. Гордеем се, че успяхме да качим с 43%“.

Във връзка с поръчаните болни машини „Страйкър“, Стоянов заяви: „Изключително важно е тяхната поддръжка да се извършва тук и боеприпасите им да се произвеждат в България“.