Григорий Вазов: Политиците се готвят за избори през 2024 година

19 Ное 2023 15:33

Политиките в Бюджет 2024 подготвят следващите избори. Това заяви пред БНР доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет.

"Вдигаш работни заплати, пенсии, минимални доходи. Когато дойдат другите на власт, те трябва да изпълняват тази политика, а няма да могат и автоматично ще се превърнат във виновни".

Има момент на нереално планирани приходи, отбеляза експертът.В целия бюджет е залегнала една проинфлационна политика, отчете той още една слабост на подготвения проект за разпределение на държавните финанси.

"Бюджетът не прави нищо за овладяване на инфлацията. Наблюдава се една трайна тенденция за разширяване на публичния сектор. Държавните разходи поставят отново на преден план необходимостта от провеждане на структурна реформа.

Имаме темп на инфлация, който изпреварва този в ЕС. Цялата бюджетна политика трябва да е насочена към овладяването ѝ.Когато наливаш ресурс под формата на социални разходи, те не трябва да изпреварват производителността на труда".

Като "голяма грешка" отчете доц. Вазов събирането на 100% дивидент от държавните предприятия.

"Това противоречи на всякаква икономическа логика. Тези предприятия стоят изключително добре като икономическите показатели и осигуряват приход за БВП. В тази добра икономическа ситуация ние ги блокираме".

Експертът смята, че правителството се е поддало на натиск при запазване на диференцираните данъчни ставки.

Той не вижда рискове при изпълнението на бюджета за тази година, но предупреди, че трябва да се внимава с изготвянето на следващия.

"Бюджетът е и политически документ. Депутатите трябва да внимават какъв ще бъде проинфлационния ефект от техните предложения".