Словесна престрелка между Кирил Петков и вътрешния министър в ефир (ВИДЕО)

21 Ное 2023 09:06

"За МВР беше много важно човекът, който ще се избере да не бъде политически обвързан. Тогава с ГЕРБ предложихме имена, които отхвърлихме впоследствие. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ."

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Номинациите на ПП-ДБ са ясните политически лица, които са бивши депутати, обясни Петков. Зад тях заставаме чисто партийно на 100%.

"След това решихме, че за всички други позиции, за които нямаме политически номинации, ще изберем експерти. За МВР беше много важно този човек да не бъде политически обвързан, защото идваха местни избори, трябваше да бъде максимално неутрален. И започнахме и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ да се подават експертни имена. Те отказаха няколко наши, ние отказахме няколко техни. И не беше ясно дали ще достигнем до някой. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, като ние обаче, преди да се вземе каквото и да е решение, отидохме да го интервюираме. Когато аз отидох да говоря с него, той казва, че аз съм първият човек, който говори с него. И наистина в този момент той не го беше решил. Защо ние решихме, че си заслужава да направим такова предложение? Защото видяхме, че той беше разследвал чувалите с магистралите и тази тема. Беше вземал позиции, които от наша гледна точка са нормални позиции за промяната, която искаме да се случи", обясни Петков.

На Калин Стоянов му отне два дни за размисъл, преди да приеме поста за вътрешен министър. Каза ни, трябва да съгласувам със съпругата си и да взема решение", допълни още Петков.

"От новините научихме, че той сменя 17 шефа на МВР, без никой от нас да знае, без да е съгласувано. Разбира се това е негово право. Но ние искахме да знаем дали за тези нови назначения не му влияе някой. Страхувах се от това, че някой му спуска тези назначения. Тогава отидох да говоря с него, за да се уверя, че няма такова нещо. След това и до днес не сме говорили с него. Попитах го сигурен ли си, че на тези хора може да се има доверие и това беше", каза още той.

Оставката на Калин Стоянов не беше поискана еднолично от мен, а от почти всички представители на "Продължаваме промяната"- "Демократична България".

"Тази сглобка е много трудна и непрекъснато внимаване да няма прокарване на нечий интереси в отделните министерства".

"Недопустимо е да се бият български граждани по кафенета и заведения и аз ще направя всичко възможно да изясним този случай. И това, което най-много ни смути, беше как той спокойно излезе и каза, че всичко е минало добре и полицията се е справила блестящо едва ли не", разказа Петков.

"Проблемът тук е как ти като министър отиваш да гледаш кино, когато столицата гори, след като навън се е оформил един от най-големите протести и се знае до какво може да доведе той", пита Петков.

"Започвам да се съмнявам вече как този човек има политическа зависимост. Ние трябва да променяме МВР, това, което се случи не е нормално", категоричен е той.

"От днес Калин Стоянов е министър на ГЕРБ и те ще отговарят за него. ГЕРБ и ДПС не искат да разберат цялата истина в парламента. Те трябва да направят така, че това правителство трябва да продължи да се работи, а не да си затварят очите", уточни Кирил Петков.

В телефонен разговор по Нова се включи Калин Стоянов и каза: "Срещата с Кирил Петков не беше една, както той казва, имаше и множество телефонни разговори, в които господин Петков се опитваше да се намесва и да казва кой къде да се сложи. Искаше от мен да не махам определени хора, които аз вече бях сметнал за нужно да сменя".

Кирил Петков попита директно Калин Стоянов още веднъж дали от последния разговор, те са се виждали или чували, Стоянов каза че това е много лесно проверимо и че ще каже колко са срещите между тях след проверка. Но категорично заяви, че не е била една. Разговори с г-н Пеевски и г-н Борисов съм имал само в пленарна зала.

"Срещата между мен и Кирил Петков не е била една – те бяха няколко, в Министерството на вътрешните работи. Освен срещите, имаше и множество телефонни разговори, в които господин Кирил Петков се опитваше да се намесва в дейността и кадровата политика на МВР, обясни още веднъж вътрешният министър Калин Стоянов.

Стоянов увери, че е против полицейското насилие и подчерта, че е против и насилието спрямо полицаи. „Не толерирам такова поведение – всички тези служители ще понесат своята дисциплинарна отговорност и евентуално наказателна такава”, каза още той.

Кирил Петков призова министъра на вътрешните работи следващия път, когато има такъв протест да не ходи на кино, а Стоянов му отговори: Елате с мен на първи ред".