Регионалният министър: За почистване на снега могат да бъдат мобилизирани над 2000 машини

26 Ное 2023 13:16

Над 1100 снегопочистващи машини за последното денонощие са били на разположение. Общият брой, който може да бъде мобилизиран, е над две хиляди, коментира регионалният министър Андрей Цеков в „Неделя 150“ по БНР, цитиран от БТА.

Той добави, че за всяка област има сключени договори за зимно поддържане на пътищата. "Има действащи договори, удължено е действието им до края на зимния сезон, така че правният спор, който съществува по начина, по който следва да бъдат възлагани тези поръчки, по никакъв начин няма отношение към готовността ни и към осъществяването на зимното поддържане на пътищата", каза министър Цеков.

Надявам се с началото на новия строителен сезон ще може да се работи по всичките пет магистрали, които в момента се строят, посочи той. Цеков посочи, че почти всички задължения към пътните фирми са били погасени от служебния кабинет, а текущите задължения се обслужват незабавно.

Министърът обясни, че всеки месец се проверяват между 15 и 20 пътни участъка с различен вид тестове - колко е равно покритието, взимат се и сондажни проби, за да се установи дебелината на пластовете и структурата му. Пробите се правят на въведени в експлоатация пътни участъци, чиито гаранционен срок не е изтекъл.

"Общо взето, около 50% от проверените пътни участъци имат недостатъци - изпълненото не отговаря на това, което е било по проект. За всеки недостатък са уведомени изпълнителите и всички са започнали действия по отстраняване на недостатъците", каза Цеков.