Ще се избират нов управител и подуправител на НЗОК по все още неясен регламент

01 Дек 2023 13:13

НЗОК отново ще има нов управител и подуправител. Техните оставки ще бъдат първата жертва на подготвяния регламент между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДБС за управляващо мнозинство.

Това стана ясно от думите от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посочи, че срещата, която направихме, реши няколко неща. "Благодаря на Христо Иванов и Асен Василев", дипломатично посочи Бойко Борисов.

Разбрахме се да започнем разговори за регламент,
по който да се избират назначенията в регулаторите. Това заяви пред медиите Христо Иванов на съвместно изявление с Бойко Борисов и Асен Василев.

"Подкрепата ни за кабинета беше потвърдена както за акад. Денков, така и за Мария Габриел", добави лидерът на "Демократична България". Той също потвърди, че са се разбрали управителят и подуправителят на НЗОК да направят крачка назад и да подадат оставки.

Разбрахме се да започнем разговор за регламент, който да е за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите, което да гарантира съгласието в рамките на партиите, подкрепящи управлението. Ще отнеме време да го приемем. С оглед на това, че беше опорочен изборът на ръководство на НЗОК, ще отправим молба към управителя Станимир Михайлов и подуправителя Момчил Мавров да направят крачка назад и да подадат оставки, без това да е свързано с укор към тях. Това означава оставка, за да можем да стартираме процедурата на чисто по този регламент. Това обяви Христо Иванов от "Продължаваме промяната"-"Демократична България" след среща с Бойко Борисов и финансовия министър Асен Василев."Всички останали процедури ще изчакат, докато имаме регламент, за да сме сигурни, че това ще е елемент от укрепването на парламентарното мнозинство, а не източник на сътресения, както вчера видяхме. Потвърдихме и своята подкрепа за Николай Денков, Мария Габриел и кабинета. Предстоят още усилия, надяваме се и резултати, по отношение на Шенген, еврозоната, гласуване и за Конституцията предстои", допълни той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира: "Благодаря на Асен Василев и Христо Иванов за срещата, която направихме. За избора на Здравната каса, на управителя, за случилото се вчера с недподкрепата за подуправителя: нашата логика на разсъждение ви я казах – когато и здравен министър, управител, финансов министър, това не е проблем, но всички решихме да направим крачка назад, да помолим да подадат оставка, и заедно с целия пакет регламент – как ще се избират оттук-нататък регулаторите, да спрем да се обвиняваме. Те ме обвиняват вчера за „Възраждане“, аз ги обвинявам за „Лукойл“. Те ме обвиняват за едно, те мен за друго. Нека като подпишем, да е ясно мнозинството - ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС, за конституционно мнозинство, за регулатори ,за служби, но всичко това да бъде описано в регламент.""За първи път от над 20 години през ноември ще сме събрали повече приходи от данъци, отколкото сме изхарчили.
И ще имаме намаление на дефицита – от 0,8 до 0,6%. Данъчните мерки за събиране на данъците започват да дават резултат", посочи Асен Василев.

Според него събираемостта се вдига значително, на път сме да си преизпълним бюджета с по-малък дефицит от заложения. Имаме ясна рамка за бюджета догодина, има няколко неща, които да се доогледат в данъчните закони, но това дава една добра основа, да изпълним една от основните цели на това правителство – еврозоната, отбеляза финансовият министър.

Там има две мерки, които са свързани с това да се разходват по по-прозрачен начин парите на Здравна каса. Така Асен Василев обясни защо вчера не мина бюджета на НЗОК."Темата за НЗОК приключи -
ще бъде поискана оставката на шефа и на зам.-шефа и процедурата ще тръгне по нов начин", обяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

"Затова дойдоха пред вас Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, за да видите каква е структурата. Ние няма да участваме в изпълнителната власт, ще участваме в изборите на регулатори", разкри Пеевски.

Бяхме на разговорите с ГЕРБ, ППДБ и Асен Василев.

Съгласни сме с решенията, разговорът беше конструктивен.
Това потвърди пред журналисти председателят на парламентарната група на ДПС.

"С премиера ще говорим, ако започне да работи за хората и прави разумни неща. Мария Габриел има пълната ни подкрепа", отсече Пеевски.