Пуснаха в експлоатация интерконектора България-Сърбия

10 Дек 2023 12:53
Пуснаха в експлоатация интерконектора България-Сърбия БГНЕС

 

На тържествена церемония в Ниш бе пуснат в експлоатация интерконектора България-Сърбия. На откриването присъстваха българският президент Румен Радев, сръбския държавен глава Александър Вучич и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, съобщава БНТ.

Капацитетът на газопровода е 1 милиард и 800 милиона кубически метра годишно. Връзката е реверсивна и газ може да тече в двете посоки. Газовата връзка е дълга 170 километра и свърза градовете Нови Искър и Ниш.

На територията на България са изградени 62 километра като тяхното строителство започна на 1 февруари. Цената на проекта в България е 76,6 млн. евро. Голяма част от сумата е осигурена чрез заем и собствено финансиране от държавната компания "Булгартрансгаз".

По думите на Румен Радев интерконекторът България-Сърбия е нещо много повече от инфраструктурен проект. Той е символ на успешното ползотворно сътрудничество между България-Сърбия-Азербайджан, поясни президентът. Според него интерконекторът ще допринесе за повишаване на инвестиционния интерес към пограничните региони. Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност, допълни той.

Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар, изтъка Вучич.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев посочи, че до 2027 г. Азербайджан ще удвои износа си на природен газ към Европа. Той поясни, че износът достига до 8 млрд. кубически метра годишно. По думите му тази година ще надхвърли стигнем 12-милиардният кубичен метър, което е 50% от нашия износ в световен мащаб. Имаме и други мащабни планове - енергийната стратегия на Азербайджан се прилага с всички проекти, които сме започнали, допълни Алиев.

Main Menu