Проходи и главни пътища блокирани от катастрофи, сняг и паднали дървета

16 Дек 2023 15:06

Сняг вали в цялата страна, както и по всички проходи. Пътните настилки са мокри и заснежени, но обработени при зимни условия. Това са данните към 7.30 ч. сутринта на Агенция "Пътна инфраструктура".

Около 450 снегопочистващи машини се грижат за пътищата. Поради влошената метеорологична обстановка проход "Троянски е затворен за всички МПС. Проходите "Предел", "Превала", "Рожен" и "Печинско" са затворени за автомобили над 12 т.

ГКПП "Гюешево" продължава да е затворено за товарни автомобили.

Временно движението по АМ "Тракия" в посока Пловдив в района на мотел "Ихтиман" при км 43+000 е ограничено за всички МПС поради самокатастрофирал ТИР. Движението се пренасочва по обходен маршрут: София - АМ "Тракия" до 34 км - път I-8 - качване на п.в "Мухово" при км 46 - Пловдив.

Временно движението по път II-73 Шумен - Карнобат /"Ришки" проход/ в участъка гр. Шумен - Лозарево е ограничено за всички МПС над 12 т. поради изтегляне на аварирал ТИР. Към 11 ч. движението е възстановено.

Път I-9 Варна - Бургас / "Приморски проход"/ в участъка Обзор - до кръстовището за Свети Влас е временно затворен за всички МПС поради почистване и отстраняване на аварирали коли. Към 10 ч. движението е възстановено.Общо 5 второкласни и третокласни пътища в страната са затворени заради обилен снеговалеж и снегопочистване.

Десетки пътуващи за Северна Македония тирове са спрeни на отбивки до пътя Дупница-Кюстендил след като от вчера движението на тежкотоварни камиони на македонския ГКПП "Девебаир" е спряно в двете посоки.

Тежкотоварните автомобили са спрани на пътя Дупница-Кюстендил на разклона за село Панчарево. Две патрулни коли на полицията следят камионите да не тръгват. Това е на около 50 километра от ГКПП "Гюешево - Девебаир". Нито в района на Дупница, нито в района на Кюстендил до днес на обяд не е валял сняг.

"Това е заради Северна Македония. Северна Македония не допуска на територията си товарни автомобили. И поради тази причина пътуващите в тази посока се отбиват на паркинги. Граничният пункт на Северна Македония пропуска само леки и лекотоварни автомобили", каза говорителят на ОДМВР - Кюстендил Катя Табачка.Проходът "Петрохан" е отворен. През последното денонощие няма сериозни пътни инциденти в област Монтана.

8 машини са включени в снегопочистването на прохода "Петрохан". Сняг вали от вчера след обяд. Натрупаната снежна покриваха е към 15-20 сантиметра, температурата на "Петрохан" е около минус 5 градуса, духа силен вятър. Забранено е преминаването на автомобили над 12 тона, като на Бързия и Годеч има денонощно полицейски патрули. През изминалото денонощие няма сериозни инциденти на прохода и Монтанско, съобщиха от Областно пътно управление. Сняг вали в общините Берковица и Вършец, като покривката е от около 10-ина сантиметра.

Около 450 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. В районите със снеговалеж при необходимост има готовност за допълнителна техника, съобщи агенция "Пътна инфраструктура".

Main Menu