Булгаргаз: Доставките на природен газ през януари ще са основно от Азербайджан

19 Дек 2023 12:55

През януари "Булгаргаз" ще получи почти 889 млн. куб. метра газ по договора за доставка с Азербайджан, става ясно от ценовото заявление на компанията към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цитирано от investor.bg. Според изчисленията на дружеството към 12 декември, когато е внесено искането, цената на газа на българския пазар трябва да бъде 80,77 лева за мегаватчас, което е със 7,7% по-ниско спрямо цената през декември.

Застудяването в края на ноември повиши цената на природния газ на референтната за повечето газови договори в Европа борса TTF до ниво над 45 евро за мегаватчас. Пълните газохранилища обаче успокоиха търговията и на 18 декември търговията затвори при цена от 35 евро за мегаватчас.

Цената на газа от Азербайджан обаче е обвързана основно с цената на петрола с тримесечно закъснение. Пикът на цената на петрола на световните пазари беше достигнат в края на септември - средно 94 долара за барел. Но след това опасенията за потреблението доведоха до спад и през декември цената на европейския сорт "Брент" вече е около нивото от 75-76 долара за барел.През януари "Булгаргаз" ще разчита и на доставки на втечнен газ по договор с Total, които ще дойдат през входната точка Странджа/Малкочлар, тоест през терминалите в Турция, за достъп до които компанията се договори в края на 2022 година. Договорът с френската компания е за доставката на 1 млн. мегаватчаса през януари и февруари 2024 година. Цената е реферирана към индекса TTF с отстъпка.

Друг източник на газ в първия месец на годината е газохранилището в Чирен, става ясно още от заявлението. През декември "Булгаргаз" използва за първи път резервите от газ през този отоплителен сезон. Компанията подхожда предпазливо към него, тъй като цената му е доста висока - основните резерви бяха нагнетени през лятото на 2022 година, когато цената надхвърли 300 лева за мегаватчас. През миналата зима топлото време сви търсенето на газ и по тази причина резервите от газ се задържаха и за тази зима.

В заявлението си "Булгаргаз" отбелязва, че през 2024 година ще изтегли овърдрафти и краткосрочни заеми, за да осигури допълнителен капиталов буфер за дейността си. Планиран е заем от 150 млн. евро, за който има предвидени държавни гаранции.

Main Menu