Радев: Явно апетитът за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана

22 Дек 2023 09:44

"Призовавам управляващите в оставащите дни от годината да ни гарантират влизането в Шенген". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, цитиран от Dariknews.bg.

"Политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и бизнеса. Съвсем до скоро лидерите на ПП-ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далече от властта. Днес те управляват заедно, "изнасилват" Конституцията заедно" и заедно щели да ни спасяват от корупцията", коментира президентът. "Това е толкова зловонно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген", подчерта държавният глава.

"Управляващите дължат обяснение за ощетяването на националния интерес и саботиране на пълноценната ни европейска интеграция", допълни президентът.

Явно апетитът за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Мисля, че тези промени неизбежно ще доведат до кризи", каза още Радев.

Той заминава на двудневно официално посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Във фокуса на визитата му са развитието и задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, европейската перспектива на Косово и развитието на българската общност в страната. Акцент ще бъде поставен още върху регионалната стабилност и сътрудничеството в Югоизточна Европа.