Ангел Кунчев: Ковид не си е отишъл, грипът ще се развихри в края на януари

22 Дек 2023 18:21

Заболеваемостта от грип се повишава като се очаква пикът на заболелите да е в края на януари и началото на февруари, каза на пресконференция главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БНР.

По време на празници, тъй като хората не ходят на лекар, се очаква намаляване на броя на заболелите в следващите дни, но коректни данни ще има след първите 10 дни на януари. В момента се установява по-често Covid, отколкото грип, каза Ангел Кунчев.

"Ние хващаме по-често положителни за Covid от изследваните проби, отколкото за грип, което значи, че циркулация на вируса си има. Фактът, че има над 350-360 души на лечение в болница, а около 30 и няколко от тях са в интензивни отделения, показва, че не си е отишъл изцяло Covid-a, но натиск върху системата няма, тя се справя, лечение е осигурено на всички".

В програмата за безплатно ваксиниране на хората над 65-годишна възраст срещу грип са осигурени 308 000 дози ваксина. Досега са направени около 270 000 дози, като вероятно броят им е по-голям, каза Ангел Кунчев.

"Поне по моите наблюдения след всичко, което се случи не само с нас, с целия свят покрай Covid, има едно отрезвяване, едно връщане към здравия разум, което започва да се отразява дори на изпълнението на имунизационния календар".

Main Menu