Велислава Дърева: Свобода на словото няма, медиите не са четвъртата власт

23 Дек 2023 08:30

Демонтират историята, демонтират морала и душата на българина.

Това каза пред БНР журналистката Велислава Дърева, като коментира демонтажа на Паметника на съветската армия с думите:

"Това, което се върши в момента, тази дива радост от унищожението на една културна ценност - това е рушене на духовната конструкция, която държи душата на българския народ. Не можеш да посягаш на душата на българина, защото този дух, култура, памет и знание - това е българският народ. Българският народ не е този, който руши".Според Велислава Дърава е трябвало предварително да бъде обяснено как ще бъде демонтиран ПСА и какво ще се случи с фигурите, след тяхното "нарязване", за да се получи "този страшен сблъсък" между хора, които са "възторжени и гърмят шампанско" и други, "които са стъписани".

Журналистката определи като подходяща обобщаващата фраза "от флекса до фондана", припомняйки появили се в социалните мрежи снимки на торти с изображения на ПСА от празнични тържества.

Дърева коментира и решението на Програмния съвет на БНР да не бъде излъчено интервюто на Петър Волгин с посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно":"Журналистическата общност 34 години живее в заблуда. Най-големият плесник в лицето на нашата илюзия е, че медиите са четвъртата власт. Това не е вярно. Няма свобода на словото. То не е орден, за да ти го дадат един път завинаги. За свободата на словото всеки се бори всеки ден, защото непрекъснато някой се опитва да превзема тази територия.... За мен БНР винаги е било територия на свободното слово. Недопустимо от всякаква гледна точка е това, което стана с интервюто с г-жа Митрофанова. Интервюто е в карцера. Коментира се интервю, което не сме чули".