Честито Рождество Христово!

25 Дек 2023 09:01

Християните празнуват днес Рождество Христово, чества се рождението на Божия син Исус Христос. Имен ден празнуват Христо, Радослав, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Според eвангелието раждането на Христос е станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Малко преди раждането на Христос, майка му Мария заедно със земния му баща Йосиф отишли във Витлеем. Там не могли да намерят място в странноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. Именно в нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Така витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син.

С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Народът ни празнува Коледа още от полунощ след Бъдни вечер. Днес свършват постите, на трапузата задължително има месо.

В храмовете има празнична служба.