С 11% по-евтин газ се очаква у нас през януари

29 Дек 2023 13:28

Очаква се поевтиняване с 11% на природния газ през януари. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което беше обсъдено предложението на "Булгаргаз" за цените от следващата година, съобщава БНР.

Прогнозите са през първия месец на 2024 г. синьото гориво да се продава под 78 лева за мегаватчас без такси и налози.Председателят на КЕВР Иван Иванов определи новината като добра както за потребителите на газ, така и за тези на топлофикациите. Причината е, че няма да се налага преразглеждане на цените на парното и топлата вода в средата на отоплителния сезон.Независимо че се намираме в период на зимни месеци, когато нормално цената на природния газ на енергийните борси се увеличава, тази година, от една страна, поради сравнително мекото време, а от друга страна, поради запълнените хранилища на природен газ в цяла Европа, цената на природния газ на международните борси ще намалява", посочи той.

Иванов допълни, че тъй като като са изключени доставките от Азербайджан и от газохранилището в Чирен, а останалите са пряко свързани с цената на газа на нидерландската борса, очевидно намаляване на цените там води до намаляване на цената и у нас.

Окончателното решение за цените на синьото гориво за следващия месец ще стане ясно на 1 януари.