ПП се решиха да потвърдят за американските лобисти

05 Ян 2024 13:01

 

След като през вчерашния ден цялото публично пространство на България разсъждаваше върху сключения договор на ПП "Продължаваме промяната" с американска лобистка кантора, днес от политическата партия, която държи мандата на правителството на Николай Денков реши официално да потвърди информацията.

Договорът бе разкрит вчера от сайта за разследваща журналистика Bird.bg, който публикува и споразумението между партията и компанията, както и записа в регистъра на чуждестранните агенти на Държавния департамент. Договорът е на стойност 100 000 $, като половината вече са платени, а другата половина предстои да се плати февруари месец тази година. Като лице за контакт е посочен действащият министър Асен Василев. Лобистката фирма М&М не е коя да е, като от Bird.bg припомнят, че през 2017 те са лобирали за VTB, наречена Банката на Путин, а собствениците на кантората са финансирали кампанията на сенатора Менендез, който беше хванат с кюлчета и обвинен в корупция.

Тази сутрин от ПП съобщиха вече за него с кратко прессъобщение до медиите, заявявайки, че това е една от най-авторитетните лобистки фирми в САЩ.

В прессъобщението се посочва и че "Продължаваме промяната" е сключила този договор абсолютно прозрачно, спазвайки всички законови рамки в България и САЩ.

Целта на това сътрудничество било "да представи положителните страни на България пред политическия елит на Съединените американски щати".

Увеличаването на инвестициите в България, укрепването на добрите отношения на държавно и партийно ниво, е важна стъпка за промотиране на българските приоритети във Вашингтон, уверяват още от ПП, като мотив да сключат такъв договор.