Убитият край столицата е бил отвлечен и изтезаван

08 Ян 2024 16:09

Убитият край София 49-годишен мъж Кирил Русев първо е бил отвлечен и измъчван, стана ясно от съвместен брифинг на прокуратурата и полицията, предаде БНТ.

На 6 януари тялото на мъжа бе открито в морга с фалшиви документи, след като на предния ден роднини подали сигнал за изчезването му.

Събрани са достатъчно доказателства, че заподозрените - Петър Александров и Александър Кинов - първо са отвлекли, а след това са убили мъжа, каза заместник градският прокурор на София.Майката на убития 49-годишен мъж е подала сигнал за изчезването му на 5 януари, каза директорът на СДВР Любомир Николов. Полицейският служител, приел сигнала, се усъмнил, че е налице тежко престъпление. В рамките на 30 минути след получаване на сигнала е задържан първият заподозрян, а час и половина по-късно - и вторият.

"В кратки срокове са извършени множество действия по разследването и множество оперативни мероприятия - преглед на камери, беседи, в хода на които се установи, че ден преди подаване на сигнала, някъде между 14.30 - 16.00 часа на 4 януари жертвата е поканена да посети имот на единия от извършителите, където огледът показва, че лицето е измъчвано, завързвано и впоследствие най-вероятно е причинена смъртта му".

Причината за смъртта са две огнестрелни рани в областта на торса и на единия крак. Трупът на жертвата е открит на следващия ден, подготвен за кремация в морга, наета от единия от извършителите, който предоставил фалшив акт за смърт на погребална агенция.

"Той е гробар по професия и тези процедури, които възпрепятствахме, са му известни", поясни Николов.

Разплитането на случая е тръгнало след като двамата заподозрени са минали границата със Сърбия в деня на убийството и са използвали документите на починалия. Така опитали да инсценират, че той е напуснал страната, като дори изпращали есемеси от телефона му на близки и роднини, посочи Михаил Наумов, началник на отдел "Убийства" в ГД "Национална полиция". Телефонът на жертвата е открит в Сърбия.

Вероятният мотив са финансови взаимоотношения, тъй като жертвата е дължал пари на един от извършителите.

Двамата заподозрени са привлечени съм наказателна отговорност за убийство. Наблюдаващият прокурор е постановил задържането им до 72 часа, изготвено е искане за постоянния им арест. Законът предвижда наказание лишаване от свобода до 15 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Main Menu