Скоро българският домат ще остане в спомените

23 Ян 2024 15:18

Един от най- големите производители на оранжерийни зеленчуци в Пазарджишко Иван Кабуров алармира, че "сивият сектор" в бранша изяжда труда на хората, които работят на "светло", съобщи БНР.

Много от вносната стока, която не е натоварена със стандартите на родното производство, се представя на пазара като българска и това води до обезсмисляне на високите критерии, на които българските оранжерийни производители са длъжни да отговарят. В същото време държавните субсидии се раздават на "парче", което не гарантира стабилност в сектора, дори напротив.

Иван Кабуров от пазарджишкото село Мало Конаре е трето поколение земеделец. Той и съпругата му са агрономи. В рамките на няколко години, двамата са успели да изградят една от най-големите и модерни оранжерии в областта и да се превърнат в едно от рекламните лица на българското оранжерийно производство.

Високотехнологичното съоръжение е върху 8,5 декара площ, изградено по холандски модел с европейски средства за производство на домати и краставици. И въпреки огромните усилия и средства, секторът запада. Според Иван Кабуров, причините са четири.

Освен, че държавата не може или не иска да ограничи спекулата и сивия сектор, хората, които произвеждат продукция по правилата и са на "светло" са допълнително натоварени от бюрократичната държавна машина с огромни изисквания и разходи.Другият голям проблем е, че производителите на оранжерии нямат гаранция, че продукцията им ще бъде пласирана, не като цена, а като количество.

В момента високотехнологичната оранжерия на Иван Кабуров е празна и така ще остане до март, защото му е по- изгодно да не прави нищо. Това моментално обезсмисля средствата и труда, които са вложени в това модерно съоръжение.

Ако държавата спешно не ограничи сивия сектор и не наложи строги правила, които да проследяват пътя на българския зеленчук от производителя до търговеца, а това може да стане дори с еднотипни кашони, които държавата да осигурява и проследява, съвсем скоро секторът ще затихне, за сметка на спекулата, която без българското производство, ще стане напълно неконтролируема.