Министър Цоков за отпадането на таксите за студентите: Само за 2024 г. са заделени 150 милиона лева

30 Ян 2024 10:05

В края на миналата година се случиха промените в Конституцията. Една от тях е обявяването на образованието за национална ценност. Всички трябва да съблюдаваме възможността за развитие на тази ценност. Тази промяна в закона е израз на това, че образованието е национална ценност. Възможността студентите да се обучават безплатно е свързано с аналиуз на базата на рейтингова система. Последните години намаляват студентите, намалява броят на младежите, които завършват висше образование.

Това заяви министърът на образованието и науката Галин Цоков в предаването "Денят започва" по БНТ.

По думите му една от причините за намаляването на броя на студентите е демографската криза.

Министър Цоков уточни, че за реализирането на тази идея са заделени 150 млн. лв., които да покрият таксите за втория семестър на тази учебна година и първия семестър на следващата.

"Безплатното висше образование е инструмент, който се прилага в няколко страни членски на ЕС. Това е тема обсъждана в Министерски съвет. Тема, свързана с обсъждане на експертни нива в МОН, да се намерят решения, свързани с промяна на закона. Процес, който продължи поне месец. Не е някаква импровизация, а сериозно анализиране на ситуацията", обясни образователният министър.

По думите му тази мярка обхваща малко над 22 000 студенти, част от които вече не плащат семестриални такси.

Според министъра тази мярка не е с да се спаси висшето образование, а то да стане по-добро. "Целта е децата, които са завършили в България - да останат", каза още той.

Образователният министър е на мнение, че медицинските бележки не трябва да бъдат заменяни с амбулаторен лист. "Преди няколко месеца успяхме да постигнем съгласие по отношение на електронните рецепти. Това промени и намали административната тежест. За тези месеци са издадени над 1 млн. е-рецепти, което е дало възможност автоматично да се отразят в електронните дневници. В амбулаторния лист има чувствителна за детето информация, която не може да бъде пренесена в електронния дневник", добави проф. Цоков.

На въпрос трябва ли да бъде обявена грипна вакация за учениците, министър Цоков отговори: "Българските учители и училища имат достатъчно опит по време на пандемията с обучението в електронна среда, който сега може да послужи за такова обучение. Това е още една възможност да се комуникира с децата в ситуация на грипна епидемия, да се взаимодейства с учителя и да се усвоят умения в електронна среда. В област Пловдив са около 190 училища и 2 училища в Габрово. София не се приближава към грипна ваканция".