ДАР: Няма пробив в националната сигурност, твърденията на ген. Атанасов са неверни

02 Фев 2024 21:54

Държавната агенция "Разузнаване" отговори на твърденията на съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов, направени в предаването "Денят започва" по БНТ за "пробив в националната сигурност през агенцията, изтичане на класифицирана информация и осветяване на служители на разузнаването".

От агенцията заявяват, че твърденията са неверни. ДАР, като служба за сигурност, не разполага с данни за разгласяване на класифицирана информация, включително такава, касаеща нейни служители. Приключените проверки на прокуратурата и ДАНС потвърждават липсата на пробив в националната сигурност чрез ДАР. Подробна информация по случая е докладвана на министър-председателя.

Гражданският контрол върху дейността на ДАР се осъществява чрез ресорната комисия в Народното събрание, на която също ще бъде предоставена подробна информация. Вероятно народният представител Атанас Атанасов е бил подведен чрез непълна и тенденциозно предоставена информация, целяща да дискредитира и урони престижа на разузнавателното ведомство пред обществеността и международните партньори, посочват още от ДА "Разузнаване", цитирани от БНТ.

На 31 януари бившият шеф на контраразузнаването, а сега лидер на ДСБ Атанас Атанасов обяви пред БНТ за сериозни нарушения в Държавна агенция "Разузнаване" и ДАНС, за които е научил. И намеси и името на президента Румен Радев в тях.

Main Menu