Румен Гечев: Иван Таков влезе в сглобката и ще понесе последствия

08 Фев 2024 21:52

Така наречената сглобка ни разиграваше циркове последните месеци с това колко трудно било да се избере председател на столичния съвет и се оказа, че накрая беше репликирана сглобката в парламента с пробив в редица партии. За съжаление с пробив и в нашите представители. Това е сглобка и няма как да е техническо решение, тъй като от председателя в значителна степен зависи предложенията за дневен ред и насрочването на заседания. Това е сглобка по всички правила на изкуството. И при нашите представители има пробив. Има категорично решение на НС на БСП, което забраняваше да се правят такива сглобки с наше участие. Ние сме в опозиция и имаме собствен кандидат - г-жа Тонова.

Това заяви народният представител от БСП проф. Румен Гечев в ефира на Евроком, който коментира днешния избор на председател на СОС.

"Г-н Таков каза, че това е технически въпрос и че решението е взето от колективните органи. Но ще повторя, че в органите на БСП има йерархия и няма как градските и общинските съвети да взимат решения, които противоречат на тези на Националния съвет. Затова е наистина повече от странно и ще бъде предмет на обсъждане на следващия Национален съвет, тъй като нашите представители в СОС днес дадоха гласа си по начин, който противоречи на колективните органи на партията.

От 9 наши представители - двама са отказали да гласуват. А другите 7 души какво са допринесли - 47 гласа са за новоизбрания председател, т.е. и без техните гласове той е щял да бъде избран. От тук възниква въпроса защо тогава тези 7 души са решили да подкрепят председателя при положение, че техния глас не е решаващ", категоричен бе социалистът и изрази съмнение за мотивите на съветниците от БСП, които са подкрепили председател от сглобката.

"Очевидно тук е имало доста непрозрачни преговори. Тук има една лоша практика - това, че съветниците от СОС участват в различни бордове на общински фирми и това е средство, което очевидно се използва в случая. Може би трябва да инициираме законови промени, които да забранят на съветниците да участват в бордове на общински фирми, защото би трябвало те да имат добра професия и да са доказани експерти в дадена област. Ще бъде интересно да проследим кариерното развитие на някои хора, както и в какви бордове ще влязат. Опитната политическа лисица г-н Борисов непрекъснато говореше, че на него ДПС му води представители на промяната, за да ги сдобрява. Той страни от една нелицеприятна гледка, че хората, които го арестуваха сега се прегръщат и управляват заедно. Уважаеми български избиратели, вие сте измамени от сглобката. Те не изпълняват това, което обещаха", коментира още той.

По думите му това, което ги интересува тях, както и новозакупените им поддръжници е как ще разпределят парите, постовете и властта за сметка на българския народ.

"ГЕРБ и Борисов казаха, че изборите са опорочени, а сега съвсем случайно се получава така, че и кмета и председателя на СОС са от една и съща партия и подкрепени от едни и същи хора. Нашите колеги от столичната организация са подали жалба за опорочаване на изборите. И как така хем твърдим, че изборите са опорочени - тогава защо избират техен представител за председател на СОС. Тука здравата логика е безпомощна и има други фактори, които ние ще разгледаме на първия Национален съвет. Тъй като ние си имаме устав и НС много внимателно ще се спре на този въпрос, тъй като ние държим на изпълнението на решението на висшия колективен орган", каза в заключение проф. Румен Гечев.

Main Menu