Земеделци подписаха с властта

12 Фев 2024 19:39
Земеделци подписаха с властта БГНЕС

Част от земеделския бранш и властта се разбраха и парафираха постигнатото. Не точка, а запетайка в преговорите с властта поставиха земеделците. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след среща с управляващите, по думите на Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Българската аграрна камара.

Премиерът Николай Денков обясни, че работна група ще следи ежемесечно какво се изпълнява по споразумението.Проблемите на земеделците не се различават, има други неща, по които се различават - по интересите, отчете от своя страна земеделският министър Кирил Вътев.Припомняме, че през делничните дни на миналата седмица селскостопански производители блокираха пътища на много места в страната. В петък на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера Николай Денков, Вътев и недоволните производители беше обявено, че земеделците спират ефективните протести и се очаква да бъде подготвен текст за споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя. В събота и неделя земеделци производители затвориха за два часа пътя за граничния пункт "Илинден - Ексохи" край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. Земеделците обявиха, че чакат да видят споразумението, а не да слушат само думите на властта. от Българската аграрна камара разпространиха позиция, в която се разграничиха от продължаващите протести на селскостопански производители.

Днес неучастващи в преговорите с властта организации на селскостопански производители проведоха нови протестни акции и обяхиха, че утре ще изразят недоволството си пред Министерския съвет, а действията им няма да бъдат мирни.