Протестите: Зоров и Караколев в сблъсък за протестите на фермерите

14 Фев 2024 10:22

Миналата седмица на протестите в страната бяхме около 12 000 човека в цялата страна, а 11 500 от тях се оттеглихме след подписването на споразумението. Останали са около 500 човека да протестират активно. Надявам се и те да намерят разбирателство с министър Вътев и да има едно взаимно изгодно решение. Това коментира пред БТВ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Димитър Зоров - председател на Националния съюз на говедовъдите, посочи, че на протеста вчера от биволовъдите са присъствали собствениците на 2900 животни, а от говедовъдите – собствениците на над 35 000 животни, както и собственици и работници от оранжерийното производство.

„Скъсан е диалогът между Министерството за земеделието и правителството. Министър Вътев си позволява от националния ефир да заблуждава българските зрители – особено земеделците, че всички са добре дошли. Всички, което сме предлагали от ноември месец дотук – нищо от него не е удовлетворено. Колегите претоплиха част от манджата, която ноември месец е предложена. В меморандума, който е подписан няма никаква конкретика и никаква яснота. Във финансовата част се говори за 150 млн. евро, които ще бъдат евентуално отпуснати след разрешение на Европейската комисия. Няма никаква гаранция, че това ще се случи“, коментира Зоров.

Според Симеон Караколев председателят на Националния съюз на говедовъдите чете чернова на споразумение.

„В официалното споразумение сума от 150 млн. евро няма, тъй като ние не се съгласихме с нея. Единственото условие, което ние поставихме, е на всички земеделски производители да бъде изплатена сумата, която е изплащана 2022-2023 г. И това е записано в меморандума“, посочи той.

„В този меморандум има много препъникамъни. Как смятате, че комисарят по конкурентоспособност ще погледне на едно условие, при което за едните се иска да докажат загуби, а за другите – не“, коментира Димитър Зоров.

„Държавата сама преценява кои сектори как да подпомага“, заяви Симеон Караколев.