Адвокатски колегии подкрепиха съдия Цариградска и поискаха арест за авторите на заплахите срещу нея

20 Фев 2024 16:41

Абсурдно е съдия да бъде заплашван, а отговорът на държавата да е да му назначи охрана, вместо да арестува и разследва авторите. Това се казва в обща позиция на адвокатските колегии във Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Смолян в подкрепа на съдия Владислава Цариградска.

Повод за реакцията на адвокатите са последните събития след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и разкритията за негова мрежа на влияние в съдебната власт, подобна на тази около безследно изчезналия бивш следовател Петьо Петров-Еврото.

Съдия Цариградска е от магистратите, които първи съобщиха за заплахи от Нотариуса още преди години, заради което ѝ е назначена охрана, а само преди ден на официалната електронна поща на съда в Плевен, където работи, е получено писмо, в което се обяснявало, че тя трябва да мълчи, ако не иска да ѝ се случат разчленявания.

От адвокатските колегии изразяват възмущение и нетърпимост срещу изнесените данни за дейността на кръговете около Нотариуса и Петьо Еврото и „пълното насрещно бездействие“ на прокуратурата, която единствено може да повдига и поддържа обвинение срещу извършили престъпление.

„За нас звучат абсурдно изнесените от съдия Владислава Цариградска данни, че в миналото е била заплашвана и продължава да бъде заплашвана и до днес от лица, гравитиращи около горепосочените кръгове и вместо тези лица да бъдат незабавно арестувани и опасността български съдия да пострада да бъде неутрализирана, на същата да ѝ бъде назначавана съдебна охрана, докато отправилите заплахите лица се разхождат свободно в обществото“, възмущават се адвокатите и определят назначаването на охрана на магистрат в такава ситуация като „палиативни грижи“.

Според тях е абсурдно в правова държава да има данни, че висши представители и ръководители на прокуратурата са се сраснали с престъпността и я подкрепят, като в същото време не предприемат никакви действия по разследване и опровергаване на тези данни.

„За нас звучат абсурдно и изнесените данни, че тези две групи вероятно са подкрепяни от висши политици и че прокуратурата отново оглушително мълчи, без да предприема никакви действия по разследване на тези твърдения“, се казва в позицията на адвокатите, в която те заявяват, че не искат да повярват, че в прокуратурата не са останали честни и смели прокурори, които да се самосезират по публично изнесените факти и обстоятелства и да проведат обективно и безпристрастно разследване.

Адвокатите изразяват пълна подкрепа към съдия Цариградска и добавят, че правната общност не може да остане безучастна, когато е застрашена независимостта на съда и устоите на правовата държава. В позицията си те осъждат остро и клеветническите статии за съдии и адвокати в определени медии.

„Конкретните обстоятелства изнесени от медиите и от съдия Цариградска изискват спешни действия за прекъсване на това уродливо състояние…Апелираме цялата юридическа общност да не стои безучастна и да не изказва само в разговори на четири очи възмущението си от случващото се, а да застане с ясна позиция, с която да изиска от компетентните органи да влезнат във функциите си“, заявяват още адвокатите и апелират за незабавно, бързо и безпристрастно разследване, в което прокуратурата да не се колебае да повдигне обвинения дори на висши политици и магистрати, ако бъдат събрани доказателства срещу тях.