Гласуват оставката на премиера Денков

06 Мар 2024 07:20

Очаква се парламентът да гласува проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя, предаде dariknews.bg. Това е точка първа в проектопрограмата за работа на парламента за днес, публикувана на сайта на Народното събрание.
Вчера оставката на премиера Николай Денков бе депозирана в деловодството на Народното събрание.

"Подадох оставка като министър-председател и тя вече е внесена в Народното събрание. Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите", посочи Денков.

Той коментира, че депозираната оставка „е още една покана за преговори“ по важните за хората теми и успокои хората: „Дължа едно изрично успокоение за българските граждани. Правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, както и до момента - за повишаване на доходите, за създаване на устойчива бизнес среда, за засилване сигурността на държавата и за утвърждаване на позициите на България в международните отношения, докато бъде избрано следващото правителство“.

На въпрос дали се е запознал вече с проекта на споразумение, анонсиран от ГЕРБ, както и как оценява предложенията в него, Денков беше лаконичен: „Трябва да седнем на масата за преговори. Когато са ясни резултатите от тези преговори, тогава ще получите информация. Всичко друго в момента би попречило на това да проведем конструктивни преговори“.

ГЕРБ-СДС проведоха национално съвещание на 5 март. След него те разпространиха своето предложение за Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с „Продължаваме промяната-Демократична България“ и Механизъм за вземане на решения."Ще им предадем да го разгледат и ще дадем още един шанс на преговарящия екип", заяви Бойко Борисов и уточни, че го предлагат, "за да не поставят ПП-ДБ под натиск".

Той посочи и кои са преговарящите - Мария Габриел (главен преговарящ), Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Според него и без избори може да се намери решение за съставяне на кабинет.

Малко по-късно дойде отговор и от ПП-ДБ. Те посочиха, че приемат резултата от днешното съвещание на ГЕРБ-СДС като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог.

В позиция от обединението изразяват удовлетворение, че "голяма част от точките, предложени в меморандума на ПП-ДБ, са възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение".

Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията - Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и настоящият премиер Николай Денков.

През последните месеци се появиха разногласия между партньорите в управлението. Първо ПП-ДБ поиска меморандум за реформи и постави ултиматум - това или предсрочни избори. След това ГЕРБ излезе със свои условия: подписване на коалиционно споразумение или избори.

Като основно противоречие между двете формации на този етап се очертава съставът на регулаторите. Според ГЕРБ и ДПС преговорите трябва да са за правителство, а регулаторите да дойдат впоследствие. За ПП-ДБ обаче те са приоритет.

Преди това между двете коалиции възникна разногласие в чии ръце да бъде българската дипломация - ГЕРБ настояха Мария Габриел като премиер да остане и външен министър. "Продължаваме промяната" обаче смятат, че след ротацията постът трябва да получи акад. Денков.

Main Menu