Политолог: Проектът на ГЕРБ за коалиционно споразумение им дава преимущество за сметка на ПП-ДБ

06 Мар 2024 07:59

Днес се навършват девет месеца от управлението на настоящия кабинет, а снощи премиерът Николай Денков депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Парламентарната група на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви, че ще предложи днес Народното събрание да гласува оставката на правителството на Денков. ГЕРБ започва преговори с ПП/ДБ за управление до края на мандата на 49-ото Народно събрание, което се основава на подписани коалиционно споразумение и механизъм за взимане на решения в коалицията. Това припомня Радио Варна.

Проектът на ГЕРБ за коалиционно споразумение дава преимущество на тази партия за сметка на ПП-ДБ, както във връзка с незаетите места в регулаторите, така и с искането за повече министерски кресла.

Това коментира политологът от „Галъп Интернешънъл Болкан“ Яница Петкова. Според нея, ще има преформатиране на властта.

„Всяка от коалициите е заложила максимума в документите, които се предлагат, с идеята да се срещнат някъде по средата. Ако се пренавият и започнат да тропат по масата, може да се стигне до предсрочни избори, но и двете коалиции заявяват, че това не е вариант за тях“, каза още политологът.

„В проекта на ГЕРБ за споразумение се предвижда някои от регулаторите да се избират с мнозинство от две трети. Това поставя въпроса за ролята на ДПС в този процес, защото гласовете на депутатите от ДПС ще са важни при този избор. В същото време ПП/ДБ сами поискаха помощта на Движението по повод промените в Конституцията. Те обаче явно не очакваха, че толкова трудно ще се отърват от помощта на ДПС след промените в основния закон“, коментира още Яница Петкова.