Антон Кутев: Когато се развали сглобката - излиза въпросът кой открадна милиардите по "Хемус"

12 Мар 2024 09:02

ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ ще се споразумеят, няма съмнение. Възможност за преформатиране в рамките на този парламент - винаги има. ПП няма да посмеят да изострят ситуацията до край. Сега няма да има промени, мандатоносител е ГЕРБ. Нещата си вървят спокойно, до момента в който не решат да направят друга конфигурация. Това заяви бившият говорител на двете служебни правителства Антон Кутев в ефира на Нова телевизия.

По думите му може да има конфигурация с ДПС в този парламент и "това е заплаха". Кутев коментира, че лидерът на БСП Корнелия Нинова има афинитет към властта.

В момента, в който се развали сглобката - излиза въпросът кой открадна милиардите по АМ "Хемус". Денков, Кирил Петков и Асен Василев имаха голям интерес към ин хаус процедурите, когато бяха част от служебното правителство на Радев. Защо вече не питат къде са парите? Как ще стане съдебна реформа, когато имаш очевидини примери за изчезнала магистрала? Ти не тръгваш да питаш какво се случва. Как ще се случи да разследват ГЕРБ, когато те са на власт? Хората, които са работели тогава - сега се депутати. Как ще разследват себе си, попита Кутев.

Аз не искам да давам присъда на това правителство. Ако кажа, че всички са нефелни, няма да е вярно. Аз разчитам, че в парламентарните групи има хора, които са разумни. Не познавам лично Ицо Хазарта, но ми изглежда такъв. Ако достойните хора са достатъчно, могат да пречупят тренда. Малка група, която има интереси към милиардите управляват всичко. Управляват чистата съвест на останалите, каза още Кутев.

Според него целите, които си залага правителството са технологични. "Целите трябва да са граждански. Ако ще се борите с корипцията, кажете къде отиде магистрала "Хемус", допълни още той.

Относно евентуална политическа партия на президента Радев, Кутев посочи: Ако той го направи ще срине партийната система и ще я промени. Дали ще го направи е друг въпрос. Той не иска да остави държавата в хаос. Той би могъл да направи най-голямата политическа сила. Ако няма партия на президента - ще има много други. В момента голямата част от населението разбира, че политиците не обслужват нашия интерес. Въпросът е кой обслужва нашия интерес? Ако Радев направи партия - ние ще имаме избор. Въпросът е дали ще иска.