"Възраждане" отидоха на консултации при Радев. За Костадинов предсрочните избори са наложителни

12 Мар 2024 10:40
"Възраждане" отидоха на консултации при Радев. За Костадинов предсрочните избори са наложителни Снимка: БНТ

И днес продължават консултациите при президента Румен Радев преди държавният глава да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Първата среща за деня е с представителите на партия "Възраждане", съобщават от БНТ.

В началото на срещата президентът Румен Радев попита: "Как преценявате усилията и какъв е шансът да се сформира правителство дори и да бъде по-добро от в момента? Готови ли сте да предложите реализиране на правителство?".

Костадин Костадинов от "Възраждане" беше категоричен, че "винаги са готови", но допълни: "Формулата, която ние предлагаме няма да се възприеме, защото това правителство обслужва интересите на чужда държава".

Според Костадинов парламентарните избори са задължителни.

"Този политически модел, олигархично-посланически, не просто е вреден за държавата, той убива държавата", категорични бяха от "Възраждане".

Изходът според лидера на партията от кризата е само с тотална промяна на този модел.

Румен Радев попита: "При положение, че имаме предсрочни парламентарни избори и те повторят близка конфигурация, тогава според вас как ще се продължи?".

"Никой няма представа каква ще бъде конфигурацията, в България никой няма доверие на социологическите агенции, ако така разсъждаваме направо да отложим изборите, защото какъв е смисълът след като решението е едно и също. Дайте да развъртим изборите на томбола. Това е абсурдно", категоричен беше Костадинов.

Той обвини президента Радев, че и той също има вина за ситуацията в България, заради референдума за българския лев. Румен Радев опонира като каза, че това е "абсолютно невярно".

"Без решение на НС аз не мога да подпиша указ за референдум. Крайно време е да се спрат тези спекулации", категоричен беше президентът.