Светият Синод се събира на извънредно заседание след смъртта на патриарх Неофит

14 Мар 2024 07:18

Светият Синод се събира на извънредно заседание след смъртта на патриарх Неофит. На него се очаква да бъде избран временен настоятел на Софийската митрополия до избора на нов духовен водач.

Предвижда се да стане ясно и кога ще бъде денят на траур, който ще бъде обявен в деня, определен за поклонение пред Негово светейшество.

 

Погребението по всяка вероятност ще се извърши в Троянския манастир, но все още нищо не е съобщено официално.

 

Третият поред патриарх на България – Неофит – почина на 78-годишна възраст от многоорганна недостатъчност. Тъжната вест обяви Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний. Според съобщението на Българската патриаршия Патриарх Неофит е издъхнал в 22 часа и 22 минути във Военно-медицинската академия. Той беше настанен във ВМА с белодробно заболяване края на ноември 2023-а година.

Новината бе официално потвърдена и с изявление, публикувано на сайта на Светия Синод.

"Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се представи в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история - блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил.", гласи изявлението. С дълбока скръб прекланям глава в памет на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Кончината на Предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ. С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието Патриарх Неофит се утвърди и като крепител на българската нация и нашата държава. Бог да го прости и упокои душата му! Вечна и блажена да бъде неговата памет! Това написа във "Фейсбук" президентът Румен Радев.

С дълбока скръб изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му!, написа премиерът в оставка Николай Денков, съобщават от Министерски съвет.

Игуменът на Църногорския манастир Никонор потвърди новината. "ВЕЧНА И БЛАЖЕНА ДА БЪДЕ ПАМЕТТА НА СВЕТЕЙШИЯ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ НЕОФИТ! 1945-2024 Трети по ред Български патриарх след възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква през 1953г.", написа той във "Фейсбук".

Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение! Светъл път, Светейший владико! Това написа във "Фейсбук" Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.