Горан Благоев: Важно е кой ще бъде следващия патриарх

14 Мар 2024 14:16

"Надявам се Светият синод да прояви много здрав разум, защото съвсем не е случайно кой ще наследи патриарх Неофит."

Това мнение изрази пред БНР журналистът Горан Благоев по повод кончината на българския патриарх.

 

По думите му наследникът на Негово Велико преосвещенство патриарх Неофит трябва да се опита достойно и много по-активно да върви по неговите пътища, дори и в междуцърковните контакти.

 

 

„В последните години заради влошеното му здраве нашата църква се постави в изолация в православния свят, не само заради здравословното състояние на патриарха, а и заради Светия синод“, отбеляза специалистът.

 

„Важно е кой ще бъде неговият наследник, дали ще избере вярната страна, на мира и правдата или ще се подаде на страната на русофилията и ще остане на страната на агресора. Смятам, че такъв човек има, няма да конкретизирам името – един, двама трима. Има надежда, но поне един от тези кандидати в изразените лобита да не взима една или друга страна", допълни журналистът.

 

За почерка, който оставя Негово преосвещенство патриарх Неофит в Българската православна църква тепърва ще се говори и ще се дебатира, категоричен е Благоев.

 

 

„Патриарх Неофит ще се запомни, че е третият патриарх в новата ни история. Той пое църквата след патриарх Максим и драматичните моменти на БПЦ, каквото беше църковното разделение. То затихна с встъпването на поста на блажено починалия Неофит. Ще го запомним и с неговата дипломатичност, прекалена дипломатичност. Той залагаше на дипломацията и дискретността, да не обиди някого. Това, което остава като негово наследство можем да го разглеждаме като наследство на БПЦ и Светия синод, защото патриархът е пръв между равни, защото не всичко което излиза от Светия синод е негово решение, той но трябваше да се съобразява“, отбеляза той.Експертът квалифицира патриарх Неофит като „църковен интелектуалец“, което по думите му е рядко срещан феномен в БПЦ.

 

 

И уточни: „Остава с изключителния си глас и църковен певец, беше много стриктен. Дори някой от свещениците да не се справя, Неофит подхождаше с нужната строгост, но дискретност, не караше човекът да се чувства засрамен. Той е един от малкото архиереи, които можеха да се видят в операта. Като архимандрит - млад духовник, заедно с епископ Тихон и брат му Димитър създават световноизвестния наш камерен хор „Йоан Кукузел“, известен по света. Патриарх Неофит има своя принос и дял в световната православна култура.“