Парламентът одобри увеличаването на граничната полиция на първо четене

15 Мар 2024 15:44

Законът за администрацията мина на първо четене. С него се създава правна възможност за увеличаване на щатната численост на Главна дирекция "Гранична полиция" и допълнително по този начин се създадат мерки за повишаване на надеждността на граничния контрол на вътрешните и външни държавни граници чрез осигуряването на допълнителен охранителен състав.

Стратегическото местоположение на страната ни и безпрецедентният миграционен поток от Изтока към страните на Европейския съюз налагат обезпечаването на надежден граничен контрол, както и реализирането на мерки за противодействие на незаконната миграция.С приемането на законопроекта се цели минимизиране на рисковете за националната сигурност, свързани с миграцията, и противодействие на миграционния натиск към страните на Европейския съюз. Произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемането на стратегически мерки за повишаване възможностите на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) за осъществяването на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за ЕС.

Дължината на държавната граница, явяваща се външна на ЕС, и наличието на възложени задачи по охрана на същата, включително и по осигуряване зоните около ГКПП, както и близостта на границата със Сърбия са обстоятелства, които обуславят необходимостта от допълнителен охранителен състав с оглед ефективното изпълнение на задачите по гранично наблюдение.

Главна дирекция "Гранична полиция" и ръководството на МВР продължават да планират и реализират комплекс от мерки за сигурност за противодействие на незаконната миграция и евентуални терористични заплахи, свързани с мигрантския поток, при стриктно спазване изискванията на националното и на европейското законодателство.

След увеличаване на щатните бройки на ГДГП ще отпадне необходимостта от командироване на полицейски служители от други структури на МВР и дирекцията ще може самостоятелно да охранява границите на страната с подготвени служители. Иван Иванов от БСП заяви, че промяната е необходима, но захапа властта, че МВР министърът казвал, че няма мигрантски натиск, а вносителите аргументират промените именно с бежански наплив. "На всички е ясно, че има проблем на границата и той трябва бързо да бъде решен", изтъкна социалистът.

От Възраждане също са съгласни, че за сигурността на гражданите са нужни полицаи на терен. Кристиян Вигенин пък предложи при назначаването на нови кадри да се вземат местни полицаи, защото те щели да са по-мотивирани, тъй като щели да пазят родните си места. Според него трябва да се оправят пътищата по границата, както и да се оборудват полицаите. "Ще подкрепим всички полезни мерки", изтъкна той.

Законът мина със 138 гласа "за", 2 против и 44 бяха "въздържал се".

Main Menu