Европейската прокуратура: Срещу българин, измамил ЕС с над 220 000 евро, е повдигнато обвинение

22 Мар 2024 14:00

Българин е измамил ЕС с над 220 хил. евро. От ЕП съобщиха, че срещу него е повдигнато обвинение, но името му все още се пази в тайна.

Обвинителният акт срещу сънародника ни е за измама с евросредства. Той е използвал фалшиви документи, за да получи незаконно огромната сума от европейски и национални фондове.

Обвиняемият е подал по електронен път проектно предложение до българския Държавен фонд „Земеделие“ за изграждане на отоплителна, вентилационна и климатична инсталация. Проектът е финансиран с европейски и национални средства. 85% от парите са от дошли от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). А останалите 15% са взети от държавния бюджет на България.

Но обвиняемият всъщност е представил невярна информация. Става дума за три оферти от потенциални подизпълнители за изграждането на такава инсталация – за да изглежда, че отговаря на условията за получаване на евросредства.

Ако обвинението бъде доказано, извършителят може да бъде наказан с до 6 години затвор.
През 2013 година ЕП е разследвал 203 възможни измами с европейски средства в България. Общата стойност на потенциалните щети е близо 884,9 млн. евро. Но осъдени към момента няма.

Най-засегнатите са програмите за регионално и градско развитие, както и програмите за развитие на селското стопанство и селските райони.

Main Menu