Кабинетът удължи срока на договора за хранене на военните по време на учения

24 Мар 2024 09:57

Правителство в оставка е удължило срока на договора за хранене на военните по време на учения. Това става ясно от стенограмата на едно от последните заседания, предаде БНР.

Договорът, подписан преди година с една от големите търговски вериги, е трябвало да изтече в края на този месец.

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев обяснява, че заради войната в Украйна има повече учения 15 големи международни у нас, а годишно се провеждат общо над 400.

За тях са нужни материални средства, храна и вода. След запитване за удължаването, търговската верига е предложила удължаването на срока на договора до септември догодина или до пълното изразходване на 12-те милиона лева.

За година военните формирования са направили поръчки за 46 процента от общата стойност, посочва Тагарев. Защото имало отмяна на планирани учения, лагери и полеви занятия.

През лятото на 2023 година председателят на комисията по отбраната Христо Гаджев съобщи, че военни са се оплакали от изхранването по време на многото учения.

"За същите пари военнослужещите ядат по-скъпо, но за сметка на това по- малко", обобщи ситуацията тогава той. Министър Тодор Тагарев обеща, че ще проучи дали има проблеми с доставките и ако има такива да ги отстрани.