Кирил Петков: Ще поемем ясна отговорност

25 Мар 2024 18:16

Тази вечер имаме Национален съвет на „Продължаваме промяната“. Колегите от „Демократична България“ и ДСБ – също. Правим обсъждане с всичките ни структури за това как ще процедираме с втория мандат. Надявам се още утре сутринта да ви уведомим за решението. Това каза пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Винаги сме били много отговорни. Кои са действията ни във втория мандат – поемаме отговорността си, ще направим правилните ходове. Гарантирам ви, че нито ще се крием зад преговорни екипи, нито ще се правим, че ни няма. Ще поемем ясна отговорност за втория мандат", увери той.

Петков посочи, че разривът с ГЕРБ е настъпил от нежеланието им да подпишат споразумение. "Преди 9 месеца имахме джентълменско споразумение с ротация на премиерите. Министрите се сменят само по взаимно съгласие. На 17-ти март Мария Габриел ни предложи същото – да се ротират премиерите без смяна на министрите, но без да подпишем споразумението за реформи. Вчера акад. Денков предложи ротация на премиерите без смяна на министрите, но с подписване на споразумението. Като махнете цялата мъгла от цялото говорене и всичките преговорни процеси, всъщност се оказва, че ако сравните предложенията на Габриел и Денков, единствената разлика е в споразумението. За нас това означава, че ГЕРБ явно не са готови да направят реформи в съдебната система, службите и регулаторите. Защо – не знам. Не знаем дали не искат, или не могат", уточни той.