Политологът Милен Любенов: Отиваме на нови избори, защото ГЕРБ така искаше

26 Мар 2024 18:03

Преговорите [за правителство] пропаднаха поради една проста причина и тя е, че от ГЕРБ искаха да отидем на предсрочни парламентарни избори. Това ми стана ясно, още когато видях проектокабинета на Мария Габриел, в който имаше седем министри от ГЕРБ, а министъра на отбраната Тодор Тагарев го нямаше. Това коментира в ефира на NOVA NEWS политологът доц. Милен Любенов.

Той добави, че дори Тодор Тагарев да беше останал министър на отбраната, щеше да се появи нова спънка, която да стане повод да се прекратят разговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Вече е ясно, че вървим към нови избори. Оттук-насетне какво ще се случи е много по-любопитно и хоризонтът след тях, защото тези партии отново ще бъдат опоненти на изборния терен. След изборите отново ще трябва да се търсят коалиционни формули, коментира доц. Любенов.

Политологът допусна, че е възможно при следващия парламентарен вот да настъпят „сериозни изненади“, а губещи да се окажат всички основни партии.

По думите на Милен Любенов единственият ход пред ПП-ДБ би бил още утре да върнат мандата неизпълнен, защото от ГЕРБ вече ясно заявиха, че няма да участват в преговори по него.

По повод разпространената до медиите днес декларация от партията на Борисов политическият анализатор съзря в това не толкова обяснение към ПП-ДБ и избирателите, колкото обяснение към западните партньори на България, че вината за нови предсрочни избори не е на ГЕРБ, а на доскорошните им партньори в управлението от ПП-ДБ.

В заключение доц. Любенов посочи, че много трудно ще се стигне до избори 2 в 1, защото за тази цел трябва да се насрочи дата до 9 април.

На практика основният препъникамък ще бъде съставянето на служебно правителство по новата процедура. В момента по нея има два субекта – президентът и кандидатът за министър-председател. След това кандидатът за премиер трябва да предложи състав на Министерски съвет, който състав трябва да бъде одобрен с указ от държавния глава, обаче няма разписан срок това кога трябва да се случи това, разясни политологът.

Main Menu