Рая Назарян за оценките на министрите: Всички са с под 50% успеваемост, Габриел - 99%

28 Мар 2024 08:55

Връчването на третия мандат на „Има такъв народ” говори за друг ход на президента Румен Радев. ИТН предварително обявиха, че ще върнат мандата, ако бъде даден на тях. От преговори никога не сме се въздържали, даже сме ги инициирали. Водехме такива близо месец. Ако бъдем поканени на преговори с ИТН, ще участваме. Това обяви Рая Назарян от ГЕРБ в ефира на БНТ.

„Преди 9 месеца, когато стигнахме до заключението, че юни месец трябваше да подпишем декларация, за да има кабинет, в името на България отстъпихме и дадохме с втория мандат първо те да имат министър-председател и да сформират правителство. Ние имахме един-единствен министър – Мария Габриел. Ротацията трябваше да бъде безпроблемен ход и тя щеше да се случи, ако не бяха започнали едни „предпреговорни” събития”, категорична е тя.

По думите ѝ съвместното управление с ПП-ДБ е заради стабилното управление на България: „Трябваше да се намери изход от политическата криза. Още в записа май 2023 г. чухме техните планове, имали сме едно наум. Когато започнаха събитията по ротацията, установихме, че нямат държавническо мислене и отговорност, напротив – техният план си е в действие.”

„Изборите вече са факт, какви ще са резултатите – предстои да видим. След това ще се правят анализи какво и с кого може да се сформира. Споразумението с ПП-ДБ е добра основа за едно бъдещо управление”, смята Назарян.

Тя не смята, че ДПС са имали участие в преговорите.

„Нямаме притеснения по нито една реформа. Не може дебат за следствената тайна и службите да са залог за бъдещето на страната. Сериозно ли е да кажем 30 април да е дата за службите и това да е залог за бъдещето на България? Споразумението е политически акт, заложени са целите и мерките на управлението, и реформите ги има вътре.”

На въпрос защо се провалиха преговорите, Назарян заяви: „Цялата хронология на събитията е публична. Нарушаване на уговорките. Ротацията трябваше да е само между премиера и вицепремиера. Първо се появи желанието Николай Денков да е външен министър, защото му се пътува. После се изпрати меморандума на Габриел, без да е уведомена – още в него е загатнато желанието да се ходи на избори.”

„Когато споделяме отговорността за властта, нормално е Габриел да иска министри, с които да работи. Когато гласувахме оставката по спешност, министрите ги нямаше в зала. Не можеше да се проведе дебат, да им се зададат въпроси. Ние им знаем оценките, те не са достатъчно добри. За Габриел има 99% успеваемост в МВнР, останалите министерства са под 50% успеваемост”, обяви тя.

Тя подчерта, че е преценка на Радев и ЦИК дали ще има избори 2 в 1.

„Не се страхуваме от нов политически проект. Сигурна съм, че ще бъдем първа политическа сила с блестящ резултат. Колкото повече политически опоненти с добри идеи има, толкова по-равностойно ще е и хората ще имат избор”, смята тя.

Тя обяви още, че Росен Желязков няма да откаже да бъде служебен премиер, ако президентът го посочи като такъв.

Main Menu