Радев започва разговари с кандидатите за служебен премиер

28 Мар 2024 12:03

Още от днес започвам разговори с всички възможни кандидати за служебен премиер.

Това обяви президентът Румен Радев, след като получи неизпълнен и третия мандат. Той беше получен от ИТН и върнат незабавно.

Ще разговарям с всички кандидати от днес и през целия уикенд. Първа моя задача е съставянето на служебното правителство, посочи Румен Радев.Така, след като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предсрочни парламентарни избори. Държавният глава трябва да насрочи дата за тях, както и да се прецени, дали те ще се проведат заедно с изборите за европейски парламент в началото на юни.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Main Menu