Шефът на "Сиела Норма": Не би било добра идея изборите да са през седмица, защото и ЦИК, и РИК ще бъдат затруднени

29 Мар 2024 07:49

Готови ли са машините за избори 2 в 1?

"Точно такива избори не сме правили, но със сигурност има възможност. Фактът е, че за местните избори на места правехме "4 в 1" - четири различни бюлетини за 4 различни избора. Така че много по-лесно е да са два вида избори. Още повече, че и европейските избори са малко по-прости, има една единствена бюлетина за България, а пък парламентарните са с 31, а за чужбина - една", каза изпълнителният директор на "Сиела Норма" в студиото на "Денят ON AIR" проф. Веселин Тодоров.

Той подчерта, че те не са готови, защото такава задача не им е налагана.
"Но ако ни бъде възложена в разумен срок - да. Вече има обявена открита обществена поръчка в началото на тази седмица със срок до следващата сряда да подадем оферта, но тя е предвидена само за европейски избори. Ако ще бъдат избори 2 в 1 - тази процедура трябва да бъде прекратена и да бъде обявена наново. Ще трябва да се подготви нова документация и се надяваме да се случи всичко това до края на април", допълни проф. Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му есента са били наясно какви избори предстоят и заради това са започнали работа по тях още на 1 август.

"Ако всичко е нормално - няма да имаме този проблем, който имахме на местните избори. Ако изборите не са обединени в едно, не би било добра идея да са през седмица, защото и ЦИК, и РИК също ще бъдат много затруднени. И за нас няма да е лесно. Има насрочени местни избори за 23 юни. По-голяма част от парите, които идват към нас, те отиват към тези 3000 човека, които ние ангажираме за изборите", поясни изпълнителният директор на "Сиела Норма".
В СИК пък работят над 80 000 човека.

"Тези пари, за които сме се разтревожили, че сме изхарчили, ще бъдат дадени на българските граждани. ЦИК започва подготовка за закупуване на нови USB памети, не е обявява поръчка, има запитване към нашите партньори. Не е добра идея флаш паметите да се ползват повече от 3 години, те не са много надежден инструмент за архивиране на данни", коментира проф. Веселин Тодоров.

Попитан дали въпросът с хартията ще бъде решен, той отговори: "Там проблемът е в разминаването между изискванията на производителя на принтерите - Тайван. Спецификацията, по която бяха доставени последните 2 пъти тези хартиени ролки, беше различна. Производителят е заявил, че повече няма да поддържа гаранционната поддръжка, защото принтерите се повреждат, когато ги зареждаш с неправилна хартия".

Проф. Тодоров е категоричен, че защитата на машините трудно би могло да се разбие: "В степени е по-надеждна от хартиеното гласуване. Машините са собственост на държавата, те се охраняват в склад, нает от държавата, от жандармерията. Нищо лошо да им се случи".

Main Menu