Тошко Йорданов: Димитър Главчев е служебен премиер на сглобката

31 Мар 2024 14:24

Димитър Главчев е служебен премиер на сглобката. ПП-ДБ и ГЕРБ си имат (служебен) министър-председател, защото по желание на Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев промениха Конституцията. Това заяви пред БНР председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Той изтъкна, че с промените в Основния закон е бил изменен и начина, по който се назначава служебният премиер. По думите му сглобката е орязала правомощията на президента от страх. Йорданов посочи, че Радев е трябвало да избира от ограничен списък от хора, свързани с ГЕРБ.Според него в следващия парламент ще има друг баланс на силите. Той прогнозира, че ПП-ДБ ще получат звучен шамар от избирателите и ще загубят 20-30 депутати. Той прогнозира, че групите на ИТН и Възраждане ще са по-големи. Йорданов очаква ДПС също да имат солидно представителство.

По думите му основна задача на следващото правителство трябва да е връщането на нормалността в държавата. Напълно е възможно да има нормално управление след вота на 9 юни и ИТН ще участва в него, за да започнем да поправяме щетите от управлението на ПП-ДБ, смята той.

Тошко Йорданова заяви, че няма да има политическа сила, която да управлява сама. Той изтъкна нуждата от диалог за разрешаване на конкретни проблеми.

По отношение на изборите за европейски парламент депутатът отбеляза, че няма да е водач на листата на ИТН. Според него партията ще има минимум двама евродепутати.

Main Menu