МВР срещу ген. Атанасов: С изненада разбираме, че министърът носи отговорност за големия брой недействителни бюлетини

02 Апр 2024 20:04

Продължават политическите нападки към Министерството на вътрешните работи. Този път откровените неистини се разпространяват от народен представител и съпредседател на политическо обединение.

Това пише в официална позиция на МВР, по повод днешното изказване на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

Ето и позицията на МВР:

"С изненада разбираме, че МВР и в частност министърът носят отговорност за големия брой недействителни бюлетини. Подобно твърдение е или грубо непознаване на законовите уредби, или умишлено внушение. За пореден път се налага да правим уточнение, че ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес са строго регламентирани. Налице е трайно утвърдена практика за осигуряване на изборния процес, независимо от вида на вота.

Преди всички избори, едно от първите действия е създаване на щаб, който организира, координира и контролира всички охранителни мероприятия, включително оперативното и явно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите. Този щаб се ръководи не от министъра или член на политическия кабинет, а от висшата професионална фигура, каквато е главният секретар. Безпочвените и голословни нападки, че министерството не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуване на гласове, категорично не отговарят на истината.

Резултатите от вложените усилия са недвусмислени – близо два пъти е нараснал броят на образуваните досъдебни производства, свързани с местните избори през 2023 г., в сравнение с вота през 2019 г. Отчетът бе представен именно от главния секретар на МВР. Разпространените неистини са пореден опит за омаловажаване на труда на хилядите служители на МВР, охранявали изборния процес и вложили усилия в противодействието на купуването на гласове. Труд, който преди, по време и след произвеждане на изборите не бе критикуван от народния представител Атанас Атанасов".

Припомняме, че по-рано в кулоарите на парламента лидерът на ДСБ обяви пред журналисти, че МВР е най-важното при организацията на едни избори. Искам да ви кажа два факта.

Август миналата година Калин Стоянов смени 18-19 директори на ОДМВР, без да съгласува с никого тези свои действия. На местните избори имаше между 400 000 и 500 000 недействителни гласове и нямаше нито една реализирана операция за неутрализиране на купуване на гласове. Това показва, че този министър не е надежден. В крайна сметка служебният министър-председател трябва да чуе гласа на всички политически сили, призова ген. Атанас Атанасов.