Парите в хазната: Губят ли се 3 милиарда лева от фискалния резерв или всичко е въпрос на сметки

10 Апр 2024 13:48

Губят ли се три милиарда лева от фискалния резерв и къде са парите? Този въпрос се появи още в първия ден при встъпването на новата власт. Вече бившият финансов министър обяви, че оставя на наследничката си Людмила Петкова почти десет милиарда. Нейната проверка обаче показва значително по-малка сума. Как се стигна до това разминаване и може ли да говорим за неправомерни харчове? Това анализира Нова телевизия.

Всъщност всичко опира до това към коя дата изчисляваме размера на резерва. В рамките на всеки месец там има движения - определени суми се вадят, за да се правят плащания. Други пари пък постъпват, като например от данъци.

Така стигаме до драстичното разминаване – резервът за Асен Василев да е 9.9 милиарда лева, а за Людмила Петкова – под 7 милиарда. Откъде идва разминаването – всъщност от периода към който и единият, и другият проверяват въпросната сметка. Разчетите на вече бившия финансов министър са към края на март, а вицепремиерът Петкова е поискала справка от БНБ към вчерашната дата. Та въпросът е какви плащания са правени в рамките на тези 9 дни.

Още вчера новата власт във финансовото министерство потвърди, че очаква от резерва да са платени дълговете на „Топлофикация София” - над милиард и половина. Според Асен Василев от сметката са извадени още милиард и половина за изплащането на априлските пенсии.

Василев очаква в средата на април и след това в края на месеца във фискалния резерв да постъпят събраните пари от ДДС и други данъци, като се очаква сумата да покрие 3-те милиарда разходи и в края на април във фискалния резерв отново да има над 9 милиарда лева.

Новият финансов министър коментира, че в случая не става въпрос за губещи се милиарди – въпросът е принципен и по думите ѝ е важно като се посочва дадена сума или да кажеш, че тя е към края на миналия месец или да се каже колко е имало в резерва вчера. В противен случай на нея днес ще ѝ се наложи да обяснява къде е похарчила 3 милиарда лева само за ден - ако вчера резервът е бил почти 10 милиарда, а днес - под 7.