Соня Момчилова обяви СЕМ за най-прозрачно и открито работещ регулатор в Европа

13 Апр 2024 11:53

Няма по-прозрачно и по-открито работещ регулатор в Европа от Съвета за електронни медии. Ние провеждаме заседанията си онлайн, нашите протоколи са достъпни, непрестанно излъчваме кръгли маси, обсъждания и дискусии. Много сериозни усилия положихме по отношение на медийната грамотност - това заяви в студиото на БНТ председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова.

"Чувам, че има предложение членовете на СЕМ от 5 да станат 7. Чувам за 9-месечни усилия да бъда сменена аз като председател на СЕМ. Привиквана съм в парламента безпрецедентно често. Отправят се критики към СЕМ от депутати, от бившия премиер Денков. От изслушването ми по отношението на отчета на Съвета за електронни медии в медиите излезе едно-единствено изречение и то беше 100-процентова дезинформация. Гласеше: "Председателят на СЕМ се обяви за премахването рекламата на хазарт от 17 до 18 часа", коментира тя.

На въпрос дали и рекламите на хазарт по медиите хранят партиите, Соня Момчилова отговори:

Тя подчерта, че СЕМ не може да предотврати или въздейства на всичко, което зрителите и слушателите виждат по телевизията и чуват по радиото, защото работи по много стар закон, който се упражнява от Агенцията по приходите.

Председателят на СЕМ подчерта, че е трудно да се устоява и да се спазва плурализмът, ако трябва да са доволни представителите на всички партии. Няма рецепта как да бъде постигана тази цел. Все по-трудно ще е да се прави телевизия, която да отговаря на изискванията.

Main Menu