Наталия Киселова: Главчев получи урок да бъде по-внимателен с Борисов

20 Апр 2024 08:41

,,Надавах се да не стигне до напрежение при съставянето на служебното правителство, тези търкания са заложени по една причина- необходимо е президентът и мин.председателят да постигнат взаимно съгласие за конкретния персонаж, който се очаква да бъде назначен- респективно- назначен.''

Това заяви специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселов в ефира на ,,Евроком'' по отношение на последните събития около желанието на служебният министър-председател Димитър Главчев да смени някои от министрите.

,,Ако президентът не подпише указа за новите министри, докато се намери алтернативен вариант, продължават да си заемат мястото действащите. В процедурата за издаване на указ от президента , ако предварително не е получено съгласието на президента за предложението, то тогава президентът не прави нищо- прибира предложението в папка и чака по-добри времена'', разказа Киселов.

,,В сегашния случай държавният глава е обвързал смяната на министъра на земеделието с кандидат, различен от предложения за външен министър и Главчев ще потърси трети кандидат.''

,,Колко дни можете да сте причина да има проблем между президента и премиера? 3 дни- всяко чудо за три дни и ще се предложи следващата седмица друг кандидат. Начинът, по който протече комуникацията по повод Митов, показа, че Борисов иска да влияе на министър председателят без да е такъв- това е за урок на Главчев да бъде по-внимателен в комуникацията си с Борисов, коментира доцентът по отношение на днескашния отказ на депутат от ГЕРБ-СДС да заеме поста на външен министър.

,,Представете си, ако беше назначил Митов, няма пречка и от други партии да поискат постове в служебния кабинет. Всички тези рокади изместват фокуса към това кой да седне за малко да е министър, вместо да се види каква е всъщност задачата на правителството. Също така, какво се случва с промените в Съдебната власт?'', попита още тя.

Main Menu