Радев и Главчев решават за рокадите в служебния кабинет

22 Апр 2024 07:19
Радев и Главчев решават за рокадите в служебния кабинет БГНЕС

Днес президентът Румен Радев и премиерът Димитър Главчев ще проведат нова среща на „Дондуков” 2, за да решат за рокадите в служебното правителство, предаде NOVA.

Очаква се политическата развръзка на казуса с министъра на външните работи в служебния кабинет. Преди седмица Главчев поиска смяната на Стефан Димитров. Първото предложение беше за Даниел Митов от ГЕРБ, но той отказа след редица критики. Така министър-председателят обяви, че няма „План Б” и реши сам да поеме и този пост. Президентът го посъветва да помисли до понеделник.

Според правния съветник на държавния глава Крум Зарков, Радев няма да бави указите, ако Главчев е сигурен в решението си. Така очакванията са утре след разговора държавният глава да издаде два указа – за смяната на министъра на външните работи и за смяна на министъра на земеделието, каквото предложение също имаше от премиера.Правният съветник на президента Крум Зарков уточни, че Радев няма краен срок, в който трябва да издаде указите, но не очаква да има забавяне.

„Президентът заяви ясно, че очаква финалното решение на Главчев в понеделник. Президентът също така много ясно подчерта, че това решение той да бъде и външен министър му се струва странно, така че ще видим от техния разговор какво в крайна сметка е решил премиерът. Негова е думата и отговорността. Ако премиерът е категоричен в своето решение президентcj няма основание да бави указите”, каза Зарков.

Според него, съвместяването на двата поста ще изправи Главчев пред сериозно предизвикателство. „Много са предизвикателствата пред един премиер. Не е лесно и на външен министър, който има и пряка отговорност към организацията на изборите. Така че Главчев ще се наеме с много сериозна отговорност да се надяваме да е готов за нея”, допълни Зарков.

А отговорността за случващото се смята, че трябва да се търси в Народното събрание, което ще заседава три поредни дни, преди да излезе във ваканция заради изборите.”Няма никакво съмнение, че отговорността за всичко случващо се е на трите партии, които гласуваха последните промени в Конституцията.Това са ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Те носят собствената си тежест в сегашното Народно събрание”, подчерта съветникът на Радев.

С остри критики срещу доскорошните партньори в управлението излезе и вицепрезидентът Илияна Йотова. „До вчера управлявалата коалиция вече не е единна в интересите си, откъдето започнаха и престрелките”, каза тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не одобри и второто предложение на Главчев за министерство на външните работи. Тя заяви, че очаква председателят на парламента да насрочи за гласуване искания вот на недоверие срещу кабинета. „Дали е Даниел Митов или Главчев - това е Борисов. Все едно си назначаваме Борисов за външен министър, защото и двамата са ярки лица не ГЕРБ. ГЕРБ ще прави изборите в чужбина. Естествено, че не сме съгласни с това”, каза Нинова.

Томислав Дончев призова: „Да се опитаме да имаме един малко по-спокоен политически наратив, който има връзка със законите на логиката”.

Очакванията са след срещата с премиера държавният глава да издаде и двата указа за промените в кабинета.

Main Menu