Светият Синод утвърди списъка с епископи за Сливенски митрополит

22 Апр 2024 14:41
Светият Синод утвърди списъка с епископи за Сливенски митрополит Светият Синод утвърди списъка с епископи за Сливенски митрополит

Светият Синод на заседание утвърди списъка с епископи за предстоящите избори за Сливенски митрополит, насрочени за 19 май.

За втори път в Сливенската епархия ще се проведат избори за нов архиерей след кончината на митрополит Йоаникий през януари.

До провеждането на нов избор се стигна след касирането на вота на 18-и февруари заради постъпили жалба и доклад в Светия Синод.

26 май е датата за канонични избори в синодалната палата в София, на които окончателно ще бъде избран нов сливенски митрополит.На основание чл. 85, ал. 1 от УБПЦ – БП, определя следната листа на достоизбираеми епископи, кандидати за митрополитския избор в Сливенска епархия:

-Велички епископ Сионий

-Знеполски епископ Арсений

-Мелнишки епископ Герасим

-Браницки епископ Пахомий

-Главиницки епископ Макарий

-Велбъждски епископ Исаак

Припомняме, че на състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, на който бяха избрани двамата епископи, кандидати за нов Сливенски митрополит, и прие Синодална наредба за избор на митрополитите.

Main Menu