Георги Гвоздейков организира изборите

23 Апр 2024 14:43

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще организира провеждането на изборите. Това се разбира от прессъобщение от пресцентъра на Министерски съвет за проведена среща между служебния премиер Димитър Главчев и транспортният министър Георги Гвоздейков, пише news.bg.

Специално в прессъобщението не се посочва, че Гвоздейков ще оглави т.нар. щаб, но се посочва, че на него правителството е възложило "координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите". До този момент практиката е била т.нар. щаб за организиране на изборите да се оглавява или от финансовия министър, или от вътрешния министър. Припомняме, че миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе с провокативното предложение именно Георги Гвоздейков да оглави щаба по провеждането на изборите, защото бил учредител на "Продължаваме промяната" и бил тяхно партийно знаме. Предложението си Борисов направи в контекста на опитите да обясни, че служебното правителството всъщност е на "Продължаваме промяната - Демократична България" именно защото част от техните министри са приели да останат такива и в служебното правителство на Главчев. Гвоздейков е именно от тези министри, като той бе и член на ПП "Продължаваме промяната", като с решението си се самоизключи от партията.Министър-председателят Димитър Главчев е обсъдил днес дейностите във връзка с подготовката на изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 година.

В прессъобщението се посочва, че премиерът Главчев е бил категоричен, че правителството ще работи при стриктно спазване на изискванията на изборното законодателство, за да гарантира честни и свободни избори.

Посочена е нуждата от активна комуникация между администрацията на Министерския съвет и министъра на транспорта и съобщенията и е подчертано, че всички дейности ще бъдат следени на ежедневна база от ресорните институции. Предстоят разговори относно предстоящия вот и с областните управители.

Main Menu