Денков: ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и жертва на този саботаж пада второто плащане по ПВУ

24 Апр 2024 10:12

Бившият министър-председател акад. Николай Денков даде разяснения на брифинг в парламента защо все още страната не е получила второто плащане по Плана за устойчивост.
"Сигурен съм, че това ще бъде тема през месеците на предизборната кампания", каза Денков, цитиран от Dariknews.bg.

"Фактите са много ясни - ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и жертва на този саботаж пада второто плащане по плана за възстановяване и устойчивост", подчерта той.
Денков обяви, че още в края на миналата година всички действия, които зависят от МС са направени и законопроектите са внесени в НС. Според него, за да бъде извършено второто плащане, трябва да бъде приет Законът за личния фалит, Правилата за работата на Комисия за противодействие на корупцията, Законът за защита на сигналоподателите и Пътната карта за климатична неутралност.

Той заяви, че правилата за работа на националната комисия за противодействие на корупцията за първи път са били изпратени на ЕК през октомври и от тогава досега върви кореспонденция, в която, според него ГЕРБ и ДПС не приемат част от изискванията, които осигуряват правилна работа на комисията.

Бившият правосъден министър Атанас Славов обясни защо, според него, ГЕРБ и ДПС са пратили страната на избори. "Първо, за да запазят своите удобни места във ВСС и Висшия прокурорски съвет", каза той. Славов обяви, че изготвеният нов Закон за съдебната власт е предвиждал ясна и категорична деполитизация на парламентарното участие в двата органа.