Тома Биков: Искаме коалиция с ясен ангажимент! Може и да не преговаряме с ПП-ДБ

26 Апр 2024 09:54

Политическата криза се поражда от две неща - взривяването на диалога между всички политически сили и опитът да се отмени демокрацията в България през тази теза с ярките политически лица, допълни той.

Това каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той заяви, че вероятно след изборите вероятно няма да разговарят с ПП-ДБ.

След изборите ГЕРБ-СДС не изключват взаимодействие с когото и да било, „стига да е в общата посока на развитие.“

Биков подчерта, че с която и партия да се разберат, то ще се иска споразумение и ясни отговорности.

Той заяви и че държавата не е на Борисов и Пеевски:

„Но тя не е и на Петков и Василев. Полагат им се 8 милиарда от тук, полага им се Министерство на финансите, няколко контрабандни канала и те казват - ама ние сме със 63 депутати, ама защо тогава сте взели цялата изпълнителна власт?“, коментира Биков.

„Освен това Асен Василев си въртеше далаверите - знаете ли, че капиталовите разходи на цялата държава бяха събрани в Министерството на финансите и той решаваше? Рашков очевидно се е снимал с хора, свързани с контрабандата в България“, коментира Биков проблемите в отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ.

„ПП-ДБ практически взривяват диалога в средносрочен и дългосрочен план. Намериха да атакуват точно един от хората, с които могат да намерят диалог - Росен Желязков. Има политици от ГЕРБ, които са твърдо против диалог с ПП-ДБ. " Това обобщи Тома Биков.

Росен Желязков от ГЕРБ бе отстранен предсрочно като председател на Народното събрание. „За“ гласуваха 129 депутати, „против“ – 103. Оставката му беше поискана от три парламентарни групи – първо от „Възраждане“ и БСП, а късно вечерта в сряда – и от ПП-ДБ. Точката влезе в дневния ред на парламента, въпреки че до ваканцията на депутатите остават два дни – 25 и 26 април.

Main Menu