Възвестиха Възкресение Христово

05 Май 2024 06:52
Възвестиха Възкресение Христово БПЦ

Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово - Пасха, която започна тази вечер в 23:30 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на Велика събота, съобщава БТА.

На богослужението присъстваха служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на културата Найден Тодоров и Емил Велинов - началник на отдела "Протокол" в Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).Патриаршеската катедрала бе изпълнена с вярващи, както и площадът около нея. Дойдоха и много семейства със своите деца.Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.Българската патриаршия излезе с пасхално послание, по традиция часове преди да започна празничното пасхално богослужение в храм-паметник "Александър Невски".

Пасхалното послание към българския народ, и у нас, и извън Родната, е отправено от наместник-председателя на Светия синов и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол Врачански митрополит Григорий и останалите членове на Светия синод, тъй като посрещаме Великден без патриарх след смъртта на Неофит през март месец.

Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари! (Тропар на Пасха).

Дивен и велик, прекрасен и безценен е всеки един дар, с който Човеколюбецът Бог обдарява Своето най-висше и любимо творение - човека, когото Той сътвори по Своя свят образ и когото предназначи да достигне и до богоуподобяването. Безбройни са Божиите дарове за нас, но най-голям и най-щедър измежду тях е дарът на Възкресението. Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение.

Възкресяването на човешката природа в нейната първосъздадена чистота, красота и цялостност, което Единородният Божи Син и Син Човешки извърши, Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение. Тази прославена човешка природа Той възнесе на Небесата и така проправи пътя към Царството на светлината и живота за всички онези, които са Негови, които чуват гласа Му и следват посочения от Него път, се казва в посланието.