Майката на поразения от мълния Венци: Знам, че днес е с нас

05 Май 2024 12:13

За първи път след загубата на детето си говори майката на Венци, който загина ударен от мълния на стадион в Русе. Родителите на 11-годишния футболист дойдоха на стадион "Дунав" за откриването на Международния футболен турнир "Северна звезда", организиран в негова памет от клуба, в който тренираше малкия спортист. "Той си обичаше отбора и знам, че днес е с нас", споделя пред NOVA Нора Вутова, майката на Венци.

На 30 август 2023 година Венци остана завинаги на 11 години. Животът му е прекъснат от мълния, която го поразява по време на футболна игра на стадион в Русе.

"Изпратих детето си с баща му на стадиона и мислех, че е защитено, че няма какво да му се случи. Ние сме му родители и трябва да го пазим. Надявам се да е активна мълниезащитата и да няма повече родители като нас, които да намират трудно смисъл сутрин да се събуждат", изразява надежда почернената майка.

След смъртта на Венци институциите започнаха проверки. И установиха- комплексът е имал частична мълниезащита, която не е обхващала тренировъчните игрища. Осем месеца по-късно целият спортен комплекс "Дунав" вече е защитен от мълнии.

"Мисля, че това трябва да се случи в цяла България. Защото обикалям стадионите и на доста места за съжаление тази защита я няма", твърди Диян Димов, председател на ФК "Дунав"-Русе.

Виновни за смъртта на Венци обаче няма. И докато родителите чакат някой да понесе отговорност, намериха сили да отидат на стадиона, превърнал се в лобно място за сина им. "Това му е отборът. Играят заедно от доста време и освен това си бяха и приятели. Дойдох да ги подкрепя защото знам, че за него това е важно', посочва Нора Вутова.

Идеята за организирането на Международния футболен турнир "Северна звезда" в памет на Венци е на футболен клуб "Дунав". За участие пристигнаха осем отбора от три държави. Всички състезатели са родени през 2012 година, същата, в която е роден и Венци. Желанието е събитието да се превърне в традиция. А споменът за Венци ще носи и поставената на стадиона паметна плоча.